TÜRK İŞARET DİLİ (TİD)


Türk İşaret Dili (TİD)

Türk İşaret Dili tarihinin Osmanlı dönemine kadar uzanmasına karşın, TID hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1995'te yayınladığı görsel bir kılavuz dışında henüz bir yazılı materyal, arşiv ya da sözlük yoktu. 1 Temmuz 2005 tarihinde 5378 numaralı kanun ile Özürlüler Kanunu'nda ve ilgili kararnamelerde değişiklikler yapılmıştır.
Tam metnine Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden ulaşabileceğiniz yeni kanunun işitme engellilerin eğitimini de kapsayan 15. Maddesinde;
İşitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından Türk işaret dili sistemi oluşturulur. Bu sistemin oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas ve usûlleri Türk Dil Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” hükmü getirilmiştir.
2012 yılında yayınlanan Türk İşaret Dili Sözlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okullardaki Türk işaret dili sözlüğü ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanmıştır. Sözlük’te 1986 kelime ve deyim yer almaktadır. Sözlük’te sözcüklerin anlam karşılıkları değil kavramların işaret dilindeki karşılıkları verilmektedir. Ellerin ve parmakların aldığı biçimler ve hareketlerin yönü anlatılarak işaret dili öğretiminde kolaylık sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca her kelime için resim ve el biçimi de ayrıca verilmektedir. Sözlük’te işaret dili kullanıcılarının gündelik hayatta en çok ve en yaygın olarak kullandıkları sözcüklere yer verilmiştir.
İşitme engelli insanların kısmen de olsa ihtiyaçlarına cevap vereceği umut edilen Sözlük, hem basılı hem de ağ ortamında kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Sözlük’ün ilgililerin ve kullanıcıların eleştiri ve ihtiyaçları doğrultusunda ağ ortamındaki sürümünün yenilenmesi düşünülmektedir. 


Türkiye'de ne kadar işitme engelli bulunduğuna dair çelişkili raporlar vardır. Birleşmiş Milletler raporuna göre bu sayı 2,5 milyondur. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 1998 Bütçe Raporu'na göre ülkemizde sadece 400,000 işitme engelli bulunmaktadır. Yine aynı rapora göre bu nüfusun 120,000'ini çocuklar oluşturmakta ve sadece 7,000'i okula gitmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder